Nyheter
Romteleskopet Hubble

Romteleskopet Hubble med "blåskjerm"

2006-06-25
NASA jobber for tiden med å prøve å finne ut hva som har skjedd. Hubbles hovedkamera, Advanced Camera for Surveys sluttet plutselig å virke på mandag.
Kameraet sender hele tiden ned data som forteller om tilstanden til subsystemene til kameraet og på mandag mottok NASA rare signaler fra strømkilden til kameraet.

Ingeniørene ved NASA er 90% sikker på at det mest sannsynligvis er en motstand eller en kapasitator som egentlig skulle ha vart i 20 år, gikk under etter kun 6 år. Hvis dette er tilfellet er det en enkel løsning på problemet, kameraet har nemlig en backupstrømforsyning nettopp for slike tilfeller.
Romteleskopet Hubble
Kameraet på Hubble er nede for telling. Forhåpentligvis trengs bare en reboot med nytt strømforsyningssystem så er det i orden igjen. (NASA)
Det er også en liten sjanse for at minnet til kameraet er blitt ødelagt av en kosmisk stråle, subatomære partikler som raser gjennom rommet i alle retninger med hastigheter nær lysets.

Uansett hva som har skjedd, NASA kommer til å bruke enda en uke på å studere problemet og vil deretter mest sannsynligvis slå på reservestrømforsyningen og rett og slett "boote" kameraet.

Skulle det værste skje og kameraet er ødelagt vil det bety en stor ulykke for Hubble. ACS er det beste og mest populære kameraet på romtelekopet. Det ble installert i 2002 i løpet av Hubbles fjerde servicesjekk. I beste fall kan kameraet bli byttet ut med et helt nytt og bedre kamera, en mulighet NASA vurderer. Kanskje dette er til det beste likevel.

Hubble's key camera stops working
(NewScientist)