Exoplaneter
GM Aurigae

Planeter dannes raskere enn antatt

2005-09-18
Ved hjelp av NASAs romteleskop Spitzer har et gruppe astronomer ledet av University of Rochester oppdaget gap, eller ringer, i en støvdisk rundt to veldig unge stjerner. Dette kan bety at det allerede har blitt dannet gassplaneter der.
For et år siden fant de samme forskerne et lignende stjernesystem, oppdagelsene utfordrer dagens modeller av kjempegassplanetdannelse.

Ikke nok med at kjempegassplaneter av gass som Jupiter dannes raskere enn forventet, et av de to systemene består av ei stjerne, GM Aurigae, som ligner veldig på vår egen Sol. Dette gir et unikt innblikk i hvordan vårt eget solsystem en gang ble til.
GM Aurigae
En artists fremstilling av kjempegassplanetene som sveiper opp støvet og skaper en skarp kant i støvdisken rundt stjernen GM Aurigae. (NASA/JPL-Caltech)
"GM Aurigae er essensielt et mye yngre utgave av Sola, og gapet i støvdisken er omtrent like stort som området okkupert av våre egne kjempegassplaneter," forteller Dan Watson, professor i fysikk og astronomi ved University of Rochester og leder for Spitzers "IRS Disk research team". "Det å se på stjernen er som å se på et babybilde av vår egen Sol og det ytre solsystem."

Eksisterende teorier om planetdannelse går ut på at planeten vokser sakte men sikkert over flere millioner år. Studier som dette hjelper til med å finpusse teoriene.

Planetene kan enda ikke sees direkte, men Spitzers Spektrograf Instrument (IRS) viser klart gap i støvdisken med skarpe kanter. Støvet i en protoplanetær disk er varmere i sentrum nær stjernen og stråler vekk varme i form av lys med kortere bølgelengder enn lengre ut i disken. IRS Disk-teamet fant klart definerte hopp i spektrumet fra disken som betyr at det er områder som ikke stråler, områder som er tomme for gass, områder som huser store gassplaneter.

GM Aurigae har en masse på 1,05 ganger Solas masse - nesten en identisk tvilling - og det er forventet at den vil utvikle seg på samme måte. Hvis GM Aurigae ble lagt over vårt eget solsystem, ville gapet som har blitt oppdaget starte cirka hvor Jupiter befinner (740 millioner kilometer) ut til banen til Uranus (2700 millioner kilometer), altså i samme området som våre gassplaneter. Små steinplaneter som Jorda ville ikke samle opp så mye materiale at det ville bli store nok gap til at den kan sees.

Rapid-Born Planets Present 'Baby Picture' of Our Early Solar System
(University of Rochester)