Romsonder
Ikon overblikk Opportunity

Opportunity snegler seg avgårde

2005-05-17
NASA har nå satt i gang "redningsaksjonen" for å få Opportunity opp av sanden. Den kjørte seg fast 25. april og etter møysommelig testing har ingeniørene ved NASA nå bestemt seg for å prøve på ordentlig. Forholdene under testingen var nok vanskeligere enn de faktisk er på Mars. Hjulene på kopien i NASAs laboratorier spant flere ganger før den endelig kom seg løs. Opportunity ble programmert til å rotere hjullene 2.5 ganger og da klarte den å bevege seg 2.8 centimeter!

"Vi har antageligvis gjort det til et større problem her på Jorden enn det egentlig er på Mars," forklarer Jim Erickson, prosjektleder ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

På søndag roterte hjulene nye 2.5 ganger som resulterte i at Opportunity flyttet seg nye 1.7 cm. Planen er en ny runde med 2.5 rotasjoner på mandag. Det er også snakk om hvor Opportunity skal kjøre når den har kommet løs. Opprinnelig var den på vei mot et område med berggrunn kalt "Erabus Crater", men nå er de i tvil om det faktisk er berg der eller flere sanddyner.

Nærbilde av et av hjulene til Opportunity
Opportunity sett ovenifra (konstruert bilde)

Optimism as Mars rover edges towards freedom
(NewScientist)