Utforskning
Phoenix

NASAs Phoenix Mars Lander begynner å ta form

2006-04-30
Phoenix Mars Lander er en del av den nye strategien til NASA der fokuset er hyppige og billige eksperiment istedetfor store alt-eller-ingenting prosjekt.
Planen er at Phoenix Mars Lander skal skytes opp i august 2007. "Alle delsystemene og instrumentene fra en rekke forskjellige fabrikker er testet separert, men nå begynner det kritiske prosessen med å sette dem sammen og finne ut hvor godt de virker med hverandre," forteller Barry Goldstein, prosjektleder for Phoenix ved JPL.

Phoenix vil lande ved Mars' nordpol for å lete etter vann.

"Vi vet det er mengder med frosset vann i overflatematerialet på Mars ved polene. Vi har utviklet Phoenix for å undersøke om denne regionen kan inneholde liv," forteller Peter Smith ved University of Arizona.
Phoenix lander
Pheonix har landet og er klar for oppdrag. (Kunstners fremstilling, NASA/JPL)
Romsonden vil lande på Mars ved hjelp av "gammeldagse" raketter i motsetning til å sprette rundt på luftballonger som ble brukt med de to ekstremt vellykede robotkjøretøyene Spirit og Opportunity. Phoenix vil være en stasjonær sonde med en to meter lang leddet arm utstyrt med et kamera og en spade. Den kan grave ned til omtrent 50 centimeter og hente ut prøver til selve sonden som vil analysere de fysiske og kjemiske egenskapene til isen og andre materialer. Et stereofargekamera vil studere landingsplassen til sonden, samt hjelpe til med å posisjonere armen ved utgraving.
Phoenix in action
Den to meter lange robotarmen i ferd med å grave seg ned i bakken og lete etter vann (kunstners fremstilling, JPL)
Phoenix benytter seg av deler fra tidligere kansellerte ekspedisjoner. Budsjettet, inkludert oppskyting, er beregnet til å være 386 millioner dollar eller rundt 2,5 milliarder kroner.

Pieces of NASA's Next Mars Mission are Coming Together
(NASA)