Utforskning
Soyuz

NASA avhengig av Russiske Roskosmos' "Union"

2006-01-09
NASA annonserte i forrige uke at de vil betale det russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos 43,6 millioner dollar for en tur-retur til ISS til våren, til tross for en ikkespredningsavtale mot Russland på grunn av Iran. NASA har ingen alternativ.
Ifølge ikkespredningsavtalen (Iran Nonproliferation Act) fra 2000 har ikke USA lov til å kjøpe tjenester av Russland angående den Internasjonale Romstasjonen ISS, fordi Russland hjelper Iran med sitt atomvåpenprogram. Nå har avtalen blitt endret, slik at NASA har mulighet til å fortsatt å delta i samarbeidet på ISS. Dette gjør neppe godt for USAs selvfølelse.

"Hvis USA skal kunne fortsette samarbeidet på ISS og dra nytte av de milliarder av dollar investert i utstyret, må vi få hjelp av Russland," forteller Joe Pouliot, talsmann fra the House of Representatives Science Committee som har oppsyn med NASA. "Det er klart at vi er avhengig av Soyuz (russisk for "Union") og Progress, og vi må definitivt betale for det."
Soyuz
Soyuz på vei mot ISS (NASA)
Etter katastrofen med Columbia som eksploderte på vei inn i atmosfæren i februar 2003, har amerikanske astronauter kun hatt en tur ut i rommet, 25. juli i fjor med Discovery. Romfergene til NASA har gått ut på dato og den nye generasjonen romferger er ikke ferdig før om 6 år. I mellomtiden må USA betale 43,6 millioner dollar (2,86 milliarder kroner) per tur. Russland har også planer om å bytte ut Soyuz- og Progress-romskipene med de nye Kliper og Parom i 2011.

NASA Had No Choice But To Buy Soyuz Flights
(SpaceDaily)