Galakser
Galakse

Melkeveien spiser en hittil ukjent dverggalakse

2006-01-12
En diger men veldig svak og ukjent galakse med hundretusenvis av stjerner er i ferd med å slukes av vår egen galakse Melkeveien. Sett fra Jorda dekker den en bit av himmelen tilsvarende 5000 ganger arelaet til fullmånen
Galaksen ligger bare 30.000 lysår unna Jorda og er inne i selve Melkeveien. Men, den hører ikke til noen av de tre komponentene Melkveien består av: en flat disk av stjerner som bl.a. inneholder Sola, en konsentrasjon med stjerner i sentrum av Galaksen og en stor nesten kulerund halo av stjerner rundt Melkeveien. Det ser ut til at Melkeveien er i ferd med å spise en dverggalakse!

"Noen av stjernene i denne kompanjongen til Melkeveien har vørt observert i århundre," forklarer student Mario Juric ved Princeton Univeristy, hovedforfatter av oppdagelsen av hva som kan være vår nærmeste kosmologiske nabo. "Men siden galaksen er så nær er stjernene spredd over et så stort område på himmelen at de bestandig har sett ut til å tilhøre selve Melkeveien. Denne galaksen er så stor at vi ikke har sett den!"

Resultatene ble presentert ved American Astronomical Society (AAS) i Washington D.C.

Oppdagelsen kunne ikke vært gjort uten den fantastiske nøyaktigheten i SDSS som til dags dato har kartlagt rundt en fjerdedel av himmelen.
Ny galakse oppdaget
Så stor er den nye galaksen på himmelen. Den er så stor at den ikke har blitt oppdaget før nå. (VitNytt)
"Vi brukte SDSS observasjondata til å måle avstander til 48 millioner stjerner og konstruerte et kart i 3D av Melkeveien," forklarer Zeljko Ivezic ved University of Washingtin og med forfatter av studiet. "Det er som å se på Melkeveien med 3D briller," fortsetter medforfatter Robert Lupton. "Denne strukturen som hittil har druknet blant bakgrunnsstjernene ble plutselig helt tydelig."

Flere ukjente konsentrasjoner av stjerner har blitt oppdaget i Melkeveien de siste årene. Det kan se ut til at Melkeveien fortsatt vokser ved å kannibalisere mindre galakser som er så uheldig å bli fanget inn av Melkeveiens gravitasjonskraft."

Det er ikke uvanlig at galakser kolliderer og blir spist opp. De to mer kjente nabogalaksene Lille og Store Magellanske Sky ble sannsynligvis fanget inn for 6 milliarder år siden og har siden gått i stadig tettere bane rundt Melkeveien. Til slutt vil den også slukes av Melkeveien. Så lenge Melkeveien kun spiser smågalakser blir vi bare større og større, hvis galaksene er noenlunde like store kan det få fatale følger som du kan lese mer om her.

The Sloan Digital Sky Survey Reveals A New Milky Way Neighbor
(SDSS)

Takk for tips til Robert Græsdal