Røde Dverger
Rød Dverg

Melkeveien full av single stjerner

2006-02-01
Til nå har vi trodd at de fleste stjerner levde i kollektiv med andre stjerner. En ny analyse tyder på at mange flere stjerner lever i ensomhet. Dette lover bra for extrasolare planeter
Observasjoner viser at stjerner ofte blir født i enorme regioner som kan holde flere hundre stjerner over kun noen få lysår. Til sammenligning er nærmeste nabo til Sola over 4 lysår unna.

De gamle modellene var basert på observasjoner av spesielt massive stjerner som viste at hele 60% av disse stjernene eksisterte i dobbelstjernesystemer. Heldigvis blir teleskopene stadig bedre og nå kan vi gjøre detaljerte observasjoner av mindre lyssterke stjerner - røde dverger.

Røde dverger har mellom 10% og 50% av massen til Sola og er tilsvarende mindre i diameter. Problemet med å observere røde dverger er at de er så svake. En stjerne med en masse på 10% av Solmassen har bare 0,08% av lysstyrken til Sola. De tar derimot igjen på antallet. "De svake stjernene er vanskeligere å se, men du utgjør 85% av alle stjernene i galaksen og tre fjerdedeler av dem er single," forteller Charles Lada ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge, Massachusetts. "Jeg mener dette er sterke bevis for at de aller fleste stjernene er ensomme og ikke del av dobbelstjernesystemer."
Rød Dverg og Sola
En typisk rød dverg sammenlignet med vår egen Sol (Walt Feimer, GSFC, NASA)
Røde dverger har mellom 10% og 50% av massen til Sola og er tilsvarende mindre i diameter. problemet med å observere røde dverger er at de er så svake. En stjerne med en masse på 10% av Solmassen har bare 0,08% av lysstyrken til Sola. De tar derimot igjen på antallet. "De svake stjernene er vanskeligere å se, men du utgjør 85% av alle stjernene i galaksen og tre fjerdedeler av dem er single," forteller Charles Lada ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge, Massachusetts. "Jeg mener dette er sterke bevis for at de aller fleste stjernene er ensomme og ikke del av dobbelstjernesystemer."

Kevin Luhman, astronom ved Pennsylvania State University mener dette er gode nyheter for exoplaneter. Planeter dannes og vokser når gass og støv i en støvdisk rundt unge stjerner kondenseres i stadig større objekter. gravitasjonskraften i et dobbelstjernesystem vil ha en uheldig innvirkning på denne prosessen (nye modeller tyder derimot på det motsatte). Han legger til at røde dverger kan leve i trilliarder av år, 100 ganger lengre enn Sola og dette er god og land tid for planeter å vokse seg store.

Milky Way brims with singleton stars
(NewScientistSpace)