Kosmologi
De første stjernene

Lys fra de første urstjernene

2005-11-03
Ved hjelp av NASAs romteleskop Spitzer har forskere observert det som kan være lys fra de første stjernene i universet. Hvis oppdagelsen blir bekreftet, har vi nå fått et glimt av universet slik det var for mer enn 13 milliarder år gammelt, før universet var 1 milliard år gammelt.
Lyset fra eksplosjonen Big Bang varte i rundt 370.000 år, så ble det mørkt. På dette tidspunktet begynte de første komplette atomene å dannes, men det skulle ta 200 millioner år før de første stjernene lyste opp universet på nytt.

"Vi tror vi ser det kollektive lyset fra millioner av de første objektene som ble til i universet," forteller Dr. Alexander Kashlinsky. "Objektene forsvant for lenge siden, men lyset fra dem beveger seg fortsatt gjennom universet."
romteleskopet Spitzer
Romteleskopet Spitzer (NASA)
En 10 timer lang observasjon med Spitzers infrarøde kamera i stjernebildet Draco viser en diffus glød som er usynlig for øyet. Gløden stammer sannsynligvis fra urstjerner som ble dannet lenge før de andre.

Ifølge teorien var de første stjernene mye større enn de er i dag, flere hundre ganger større enn Sola. På grunn av den store størrelsen levde de korte liv, kun noen få millioner år (Sola er antatt å leve i tilsammen 10-12 milliarder år). De enorme stjernene ville vært ekstremt varme og lyssterke med mye stråling i ultrafiolett, fotoner med mer energi enn i optisk lys. På grunn av universets ekspansjon derimot er lyset blitt rødskiftet forbi det optiske vinduet og ned til infrarødt.
Den infrarøde bakgrunnen (under) til stjernefeltet (over)
Den infrarøde bakgrunnen (under) til stjernefeltet (over) (NASA/JPL-Caltech/A. Kashlinsky (GSFC))
"Denne dype observasjonen var fyllt med velkjente stjerner og galakser," forteller Dr. John Mather, seniorforsker ved JWST. "Vi fjernet alt vi visste om - alle stjerner og galakser både fjærn og nær. Vi endte opp med et bilde av himmelen uten stjerner og galakser, likevel hadde det en infrarød glød med kjempeklumper som vi tror er skinnet fra de aller første stjernene."
James Webb Space Telescope
Slik vil James Webb teleskopet se ut (NASA)
Arvtageren til Hubble, romteleskopet James Webb Space Telescope (JWST) er designet til å være spesielt sensitiv til infrarøde bølgelengder. Målet med JWST er å observere de aller første byggeblokkene i universet for å teste teorier om hvordan universet utviklet seg til det det er i dag.

Scientists See Light that May Be from First Objects in Universe
(CalTech)