Galakser
HUDF-JD2

Kjempegalakse i universets barndom truer teorier om galaksedannelse

2005-09-28
To av NASAs store observatorier, romteleskopene Spitzer og Hubble, har samarbeidet om å "veie" stjernene i galakser veldig langt unna. En av de fjærneste galaksene hittil observert er et mysterium, den har for store stjerner enn teorien skulle tilsi.
"Denne galaksen ser ut til å ha vokst opp i et fantastisk tempo, kun i løpet av de første hundre millioner år etter Big Bang," sier Bahram Mobasher ved Space Telescope Science Institute og ESA. "Den har åtte ganger så stor masse som vår egen Melkevei har i dag, og så, plutselig, stoppet den å lage nye stjerner. Det ser ut til at den ble gammel for tidlig."

Galaksen ble oppdaget blant rundt 10.000 andre galakser i et lite felt på himmelen kalt Hubble Ultra Deep Field. Takket være romteleskopet Hubble har vi i denne lille flekken sett dypere inn i universet enn noen gang tidligere i optisk og nær infrarøde bølgelengder. Området sammenfaller også med romteleskopet Spitzers dypeste observasjoner, "the Great Observatories Origins Deep Survey" (eller GOODS). Galaksen befinner seg så på en avstand som kan sammenlignes med de fjerneste kvasarene. Lyset som når oss begynte reisen sin når universet var kun 800 millioner år gammelt.

Galaksen er faktisk så langt unna at Hubble avanserte observasjonskamera ikke så det i det hele tatt. Dette fordi lyset har blitt fanget opp av nesten 13 milliarder lysår med hydrogengass. Galaksen ble oppdaget av Hubbles infrarøde kamera, det nær-infrarøde kamera, og Multi-Objekt Spektrometeret (NICMOS), i tillegg til det infrarøde kameraet på the Very Large Telescope (VLT) som eies av ESO (European Southern Observatory), men i disse bølgelengdene er galaksen veldig svak.
HUDF-JD2 Hubble ultra deep field
NASA, ESA, B. Mobasher (Space Telescope Science Institute and the European Space Agency)
Overaskelsen var derfor stor når Spitzers Infrared Array Camera (IRAC) fikk øye på den. Dette kameraet kan registrere bølgelengder opptil 5 ganger lengre enn Hubble, som gjør at det er mer sensitivt til store, gamle og røde stjerner. "Dette er en stor galakse selv i dag," sier Mark Dickinson ved the National Optical Astronomy Observatory (NOAO). "Når universet bare var 800 millioner år gammel var denne helt gigantisk."

Gjeldende teorier favoriserer en galakseutvikling der stjerner samles i mindre galakser som etterhvert vokser sammen til stadig større og større galakser. Denne oppdagelsen tyder på at det finnes ihvertfall noen som utviklet seg enormt til en voksen galakse enormt raskt, som eldre teorier om "monolitisk galaksedannelse" hevdet. For en så stor galakse, kreves det en eksplosiv vekst, og energien fra sammensmeltingen av alle smågalaksene kan ha hjulpet til med å varme opp universet kort tid etter Big Bang. Denne epoken (de første 650 millioner årene) er fokus for den nye James Webb Space Telescope (JWST), som er så sensitiv at den forhåpentligvis kan se helt tilbake til de første stjernene som ble dannet etter Big Bang. JWST er forventet å skytes opp i 2013.

NASA Finds 'Big Baby' Galaxies in Newborn Universe
(NASA Spitzer)


Spitzer and Hubble Team Up to Find "Big Baby" Galaxies in the Newborn Universe
(Hubblesite)