Mars

Spor på Mars

2004-09-29
NASA's Mars Global Surveyor ser spor av robotkjøretøy.
Article image
Sporene fra robotkjøretøyet er indikert på bildet. (NASA/JPL/MSSS)
Mens de to robotkjøretøyene Opportunity og Spirit ruller på overflaten går NASA's Mars Global Surveyor i bane rundt den røde planeten. De to robotkjøretøyene har allerede tilbragt flere måneder på overflaten mens Global Surveyor har tatt bilder i 7 år!

Nå bruker den en ny teknikk for å ta enda skarpere bilder enn før. Teknikken justerer rotasjonshastigheten til satellitten slik at den den beveger seg like fort som bakken under kameraet gjør.

"Å kompensere for bevegelsen er vanskelig og det er ikke bestandig vi treffer målet. Men, når vi treffer kan resultatene være spektakulære," sier Dr. Ken Edgett ved Malin Space Science Systems i San Diego, Kalifornia, som bygget og opererer kameraet til daglig.
Article image
Her ser man et slags larveføtterspor som går fra nederst til venstre til øverst til høyre på bildet. Dette er spor fra en flom fra Mars' yngre dager. (NASA/JPL/MSSS)
Med den nye teknikken kan man avsløre detaljer ned til 1.5 meter (fra opprinnelig 5 meter) og 0.5 meter (fra opprinnelige 1.5 meter). Manøvrene er desverre vanskelige å gjennomføre og mengden bilder tatt med den nye teknikken er liten, de fleste bildene tas derfor på normal måte.

Et dramatisk eksempel på den nye teknikken er at det faktisk er mulig å se sporene av de to robotkjøretøyene på overflaten. Man har også funnet 1-2 meter store stener som ser ut til å samme fra en kjempeflom fra planetens ukjente fortid.