Stjerner
Ikon Sirius

Hvor mye veier en hvit dverg?

2005-12-16
For første gang har astronomer klart å måle massen til en hvit dverg. Det er den nærmeste hvite dvergen det er snakk om, Sirius B, og problemet har bestandig vært at den har druknet i lyset fra den mye sterkere Sirius A.
"Å studere Sirius B har vært en utfordring for astronomer i mer enn 140 år," forteller Martin Barstow ved universitetet i Leicester, U.K., som er leder av observasjonsteamet. "Bare med Hubble klarte vi endelig å ta de observasjonene vi trengte, uten lysforurensing fra Sirius."

"Det å måle massen til hvite dverger er fundamentalt viktig for å forstå stjerners utvikling generelt. Sola vil til slutt bli en hvit dverg. White dverger er også kilden til Type Ia supernovaer som brukes til å måle avstander i universet og for å lære mer om mørk energi. Metoden for å måle massen bygger også på Einsteins generelle relativitetsteori som sier at fotoner mister energi på vei ut av gravitasjonsbrønnen til en kompakt stjerne."
Sirius A og Sirius B nede til venstre
I dette overeksponerte bildet av Sirius A kan vi se den lille Sirius B som en liten prikk nede til venstre. (NASA, H.E. Bond and E. Nelan (Space Telescope Science Institute, Baltimore, Md.); M. Barstow and M. Burleigh (University of Leicester, U.K.); and J.B. Holberg (University of Arizona))
Sirius B har en diameter på bare 12.000, litt mindre enn Jorda, men den er mye tettere. Gravitasjonsfeltet er tilsvarende kraftigere, hele 350.000 ganger sterkere enn hos oss. En mygg på Sirius B ville veid over 800 kilo!

Ettersom lyset klatrer ut av gravitasjonsbrønnen strekkes det ut og skiftes mot rødere bølgelengder. Denne effekten, forutsett av Einsteins teorier fra 1916, kalles for gravitasjonsrødskift, og er mest synlig rundt særdeles tette og kompakte objekter.

Målingene viser at den 12.000 kilometer store dvergen har en masse på 98% av vår egen Sol, som har en diameter på hele 1.400.000 kilometer.

Hvite dverger er restene etter stjerner som Sola. De har brukt opp drivstoffet - fusjonen i stjernens indre har stoppet - og har kollapset på grunn av manglende strålingstrykk til en kompakt hvit dverg. Sirius B er rundt 10.000 ganger svakere enn Sirius A og det måtte et romteleskop til for å gjøre målingen.

Temperaturen ble også målt til å være 25.500 grader Celsius, Sirius A, som er 1,5 ganger så massiv som Sola og minst dobbelt så stor, har en overflatetemperatur på bake 10.800 grader.

De to stjernene er 8,6 lysår unna og er derfor et par av de aller nærmeste stjernene. Sirius A har vært kjent så langt tilbake som historien kan fortelle oss, Sirius B ble ikke oppdaget før i 1862 ved hjelp av datidens kraftigste teleskop.

Astronomers Use Hubble to 'Weigh' Dog Star's Companion
(Hubblesite.org)