Stjerner
Ikon GD 362

Glupsk stjerne spiser fra død planet

2005-09-21
Astronomer har oppdaget en støvdisk rundt ei gammel og døende stjerne. GD 362, som er navnet på stjernen, gjennomgår det som en gang kan bli skjebnen til Sola.
Når Sola blir eldre, vil den vokse seg stor og til slutt kaste fra seg de øverste gasslagene og bli til en hvit dverg. Under prosessen vil de innerste planetene Merkur, Venus og sannsynligvis Jorda fordampe, mens den andre planetene vil skyves utover. Resultatet er en liten hvit dverg alene i et tomt solsystem. Det er ihvertfall teorien. GD 362 er nettopp en slik dverg, men den er omgitt av en diger støvsky.
GD 362
En artists fremstilling av den hvite dvergen og støvdisken (Gemini Observatory/Jon Lomberg)
"Denne er ikke lett å forklare," sier Eric Becklin, astronom ved UCLA og hovedforsker for Geminiobservasjoner. "Vi tror det kan være noe som ligner på en asteroide eller til og med en planet rundt stjernen som har blitt malt opp og pulverisert og forer stjernen med støv. Parallellen til vårt eget solsystems endelikt er skremmende."

"Vi har nå et vindu til vårt fremtidige planetsystem," sier Benjamin Zuckerman, UCLA professor i fysikk og astronomi og medlem av NASAs Institutt for Astrobiologi. "For første gang har vi et lite innblikk i hvordan planetariske systemer som vårt eget kan oppføre seg milliarder av år fra i dag."

Vi kjenner til bare en annen hvit dverg omhyllet i støv, G29-38, men den har bare 1% av støvmengden til GD 362.

Dusty Old Star Offers Window to Our Future, Astronomers Report
(UCLA)