Romsonder

Genesis Statusrapport

2004-10-03
Alt så mørkt ut når Romfartøyet Genesis kræsjlandet men prøvene var for det meste intakt.
Article image
En av beholderne som klarte seg i nedslaget. (NASA)
"Vi er ferdig med "redningsarbeidet" og er nå i gang med å forberede transporten videre", sier Eileen Stansbery, assisterende direktør ved Johnson Space Center, Houston. "Vi har en del igjen men har klart å redde mye mer enn vi trodde til å begynne med."

Selve satellitten ble nesten smadret i nedslaget men hele 3 av de 4 viktigste instrumentene var intakt. De skulle måle det isotopiske forholdet mellom oksygen og nitrogen, en måling som har gått over 3 år.

Andreprioritet var en tynn gullfolie som er forventet å ha fanget opp rundt en million milliard solvindatomer. Til sammenligning er det 11 tusen milliarder milliarder jernatomer i 1 gram jern.
Article image
Dette var synet som møtte forskerne når de ankom åstedet. (NASA)
Etterhvert som at hver prøve har blitt inspisert og dokumentert, skal de få sitt eget ID nummer, bli tatt bilde av og packet ned i individuelle oppbevaringsbokser. Alle prøvene vil ta samme plass som 2 store kjøleskap og vil bli sent til Johnson Space Center i løpet av neste uke.

"Hadde du spurt meg 8. september om prøvene hadde vært klare til forsendelse innen en måned hadde jeg sagt et klart "nei" men her er vi, med en mulighet til å oppnå alle de store vitenskapelige målene våre. Det er en god dag for Genesis, og jeg forventer flere i tiden fremover" avslutter Prosjektleder Don Sweetnam fra NASA's Jet Propulsion Laboratory, California.