Teknologi

e-VLBI gir skarpere bilder enn Hubble

2004-10-05
Astronomer fra Europa og USA observerer universet med internett.
Fysikk er gøy men ofte vanskelig å forstå. Visste du for eksempel at hvis du samkjører observasjoner fra to teleskop, 10 mil fra hverandre, så blir skarpheten likt ett eneste teleskop som er 10 mil stort? Det virker ikke veldig intuitivt til å begynne med men fysikken bak denne teknikken (Very Long Baseline Interferometry, VLBI) er godt kjent og har blitt brukt lenge. En kan så spørre, hvorfor bygge et stort teleskop når du kan bygge mange små med samme effekt?
VLA (Very Large Array) er det største spesialbygde teleskopet beregnet for interferometri. Det består av 27 radioteleskop plassert i en Y-form der hver "arm" er 20 km lang. Selv om hvert teleskop bare er 25 meter i diameter, kan de tilsammen lage bilder som har en skarphet tilsvarende et teleskop på 40 km. Med et slikt teleskop kan man fra nordpolen se et kronestykke på sørpolen hadde ikke jorda vært ei kule...
Article image
Radioteleskopet i Effelsberg, Tyskland, er verdens største bevegelige radioteleskop og er med i EVN. (VitNytt)
EVN er navnet på "the European VLBI Network" og omfatter teleskop i England, Sverige, Nederland, Polen og Puero Rico. Tilsammen utgjør de et teleskop som er hele 8200 km i diameter (avstanden Puerto Rico til Nederland). Med EVN kan man få et oppløsning som er 5 ganger bedre enn Hubbleteleskopet!

Problemet med teknikken er å samkjøre observasjonsdataene fra hvert teleskop. Vanligvis lagres dataen på magnettape for så å bli analysert senere. Det tar derfor ofte uker eller måneder før astronomene får vite om observasjonen var vellykket.

I dag derimot er internett så raskt at observasjonene kan overføres direkte fra teleskop til analysestasjon. Den 22. September gjorde EVN en 20 timer lang observasjon. Hvert teleskop sendte data med en hastighet på 32 MBit per sekund (ADSL i Norge ligger på 1 til 2 MBit per sekund) til JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe) i Nederland hvor 9 terabyte ble foret til en datamaskin i real-time, en datamengde tilsvarende 10.000 cd'er i sekundet.

Stjernen som ble valgt ut for denne demonstrasjonen heter IRC+10420 og er av de mest uvanlige stjernene på himmelen. Den er omgitt av skyer av gass og stråler sterkt i radiobølger fra en avstand på 15.000 lysår fra jorda. Stjernen er i ferd med å dø og er på vei til å eksplodere i en supernova.
Denne nye teknologien kallt e-VLBI kommer til å revolusjonere radioastronomien. Mens internettet blir raskere, så vil også skarpheten i observasjonene bli bedre. Dr. Mike Garret, Direktør ved JIVE sier: "Disse resultatene gir oss et inntrykk av det enorme potensiale e-VLBI har. Den store utviklingen i overføringshastigheter vil etterhvert gi oss muligheten til å koble sammen de største teleskopene over hele verdenmed hastigheter på flere GBit i sekundet (1 GBit = 1.000 MBit). Fra de siste dødskrampene til de første massive stjernene i universet til gassjetstrømmene fra sorte hull i kjernen av de første galaksene, alt dette vil bli avslørt med en enorm detaljrikdom."