Nyheter
Romfergen Discovery

Discovery skytes opp 1 juli

2006-06-26
NASA har lenge strevd med de gamle romfergene og avgjørelsen for å fortsette med oppskytingen av Discovery var ikke enkel.
Tidlig i februar 2003 eksploderte romfergen Columbia på vei inn i atmosfæren etter et opphold på den Internasjonale Romstasjonen. Årsaken til katastrofen fant sted allerede ved oppskytingen. En skumbit fra den ene drivstofftanken løsnet og traff undersiden av den ene vingen på selve romfargen med høy hastighet. Skaden kunne kanskje ha blitt oppdaget ved direkte inspeksjon av vingen etter at den dokket med ISS.

Det var derfor stor oppmerksomhet rundt den neste oppskytingen av Discovery 26. juli i 2005. På ny løsnet en skumbit, men det gikk heldigvis bra.

Nå er det altså klart for en ny oppskyting av Discovery. Romfergen, med kodenavnet STS-121, vil tilbringe totalt 12 dager i rommet og bringe forsyninger til romstasjonen og teste utstyr som følge av Columbiaulykken.

"Vi hadde et to dager langt "Fligh Readiness Review," forteller Mike Griffin, direktør ved NASA. Det var god stemning og et av de mest åpne og fokuserte møtene jeg har opplevd siden jeg kom tilbake til NASA."
Romfergen Discovery
Discovery på utskytingsrampen i 2005 (NASA)
Debatten dreide seg om risikoen for at nye biter av skum skulle ødelegge romfergen. 16 kilo med skum har nå blitt fjernet fra spesielt utsatte plasser, men det er fortsatt ingen garanti.

Representanter fra NASAs sikkerhetsavdeling og fra sjefsingeniørene anbefalte å vente med oppskytingen til låsemekanismen mellom romfergen og strukturen rundt hadde blitt bygd om. Også Programansvarlige sa at det ikke burde være noen oppskyting før romfergene hadde fått et nytt design. Likevel, alle signerte papiret som klarerte oppskytingen etter at innvendingene hadde blitt registrert.

Dagens romfergeprogram har eksistert i mange år og er planlagt å skiftes ut fullt og helt i 2010 med en introduksjon av den nye generasjonen romferger. Før 2010 må derimot den Internasjonale Romstasjonen være ferdig, og dette legger press på NASA. Griffin tok den endelige avgjørelsen etter å ha veid risiko mot press for å fullføre romstasjonen. Han sa også at hvis det skulle bli en ny katastrofe som Challenger eller Columbia ville oppskytingene av dagens romferger stoppe for godt.

Discovery will Launch July 1, Despite Objections
(Universe Today)