Sorte Hull

Det kraftigste utbruddet i universet

2005-01-06
... nest etter Big Bang selvfølgelig.
Det enorme utbruddet ble oppdaget av X-ray teleskopet Chandra i galaksegruppen MS 0735.6+7421. To store uthulninger er observert i retning ut fra et supermassivt sort hull i midten av den sentrale galaksen i gruppen. Utbruddet, som har vart i mer enn 100 millioner år, har generert den ekvivalente energien til over to hundre millioner gammaglimt, dog over lengre tid enn gammaglimt som er over på under ett sekund.
Article image
Bildet tatt av Chandra til venstre og en artists fremstilling av det sorte hullet og uthulningene til høyre./(X-ray bildet: NASA/CXC/Ohio U./B.McNamara et al.; Illustrasjon: NASA/CXC/M.Weiss)
Hendelsen skyldes frigjøring av gravitasjonsenergi når enorme mengder materie falt ned i et sort hull. Mesteparten av materien ble slukt i et jafs, mens restene ble kastet ut i det voldsomme utbruddet. "Jeg var overrasket over å finne ut at materie tilsvarende 300 millioner stjerner som solen ble slukt," sier Brian McNamara ved universitetet i Ohio.

Ingen er sikre på hvor all denne materien, tilsvarende en liten galakse, kom fra. En teori er at gass som i utgangspunktet tilhørte modergalaksen ble kjølt ned i løpet at et veldig kort tidsrom og nærmest imploderte om det sorte hullet. Energiutløsningen viser at det sorte hullet har vokst dramatisk i løpet av prosessen. Tidligere studier har vist at sorte hull vokser sakte, kun små hull vokser så raskt som dette.

"Den nye observasjonen er like overraskende som det er spennende," sier Paul Nulsen ved the Harvard-Smithsonian Center for astrophysics i Cambridge, Massachusetts. "Det svarte hullet fråtser når det egentlig skulle faste."

Radiostråling fra innsiden av uthulningene viser at det var jetformede utblåsninger som skapte dem. Gass ble dyttet til siden fra det sorte hullet ut til en avstand på en million lysår, 10 ganger så langt som diameteren på Melkeveien. Massen til gassen som ble dyttet bort tilsvarer en trillion solmasser, mye mer enn den totale massen til alle stjernene i Melkeveien.

Utbrudd som dette oppdages normalt sett ved hjelp av radio- eller optiske teleskop. "Til nå hadde vi ingen anelse om at det sorte hullet spiste seg fet," sier Michael Wise ved Massachusetts Institute of Technology. "Oppdagelsen av dette utbruddet viser at X-ray teleskop er nødvendige i å forstå noen av de mest voldsomme hendelsene i universet."