Romsonder

Deep Impact på vei til Kometen Tempel 1

2005-01-13
Etter flere forsinkelser er Deep Impact endelig skutt opp.

Deep Impact

NASAs Deep Impact begynte på den 432 millioner kilometer (3 ganger avstanden Jorden-Solen) lange reisen til kometen Tempel 1 i natt.

Romskipet har nå foldet ut solpanelene, mottar strøm og har orientert seg i riktig retning. Den har også gått i "safe mode" og venter bare på nye kommandoer fra Jorden.

Deep Impact består av to deler, et "fly-by" romskip og et mindre "impactor". Sistnevnte vil bli sluppet foran Kometen Tempel 1 for en astronomisk kollisjon den 4. Juli. Krateret vil bli på størrelse med en fotballbane og alt fra 2 til 14 etasjer dypt. Is og støv vil bli slynget ut fra kometen slik at det andre fly-by romskipet kan observere og undersøke hvordan kometen ser ut innvendig.

Kometen Tempel 1

Kometer er etterlevninger fra da solsystemet ble til. De består av is, gass og støv, de opprinnelige bestandelene planetene i solsystemet ble lagd av for rundt 4.5 milliarder år siden. Kometen Tempel 1 ble oppdaget i 1867 og det lille vi vet om den er at den har lite overflateaktivitet og at den bruker 5.5 år på en runde rundt Solen.
Article image
Her er en kunstners visjon av hvordan kollisjonen kan foregå. (NASA)

Article image
Deep Impact (NASA)

Article image
Oppskytningen av Deep Impact.(NASA)