Teknologi
Ikon GAIA

1.5 gigapixelkamera i rommet

2005-06-20
I 2011 vil den Europeiske Romfartsorganisasjonen sende opp en satellitt som skal observere bevegelsen til en milliard stjerner i melkeveien. Slike ambisiøse mål krever sin teknologi, og avansert teknkologi vil det bli!
Fredag i forrige uke signerte ESA kontrakt med firmaet e2v i england som skal bygge det enorme kameraet. Prislappen er på over 100 millioner kroner, men så er det ikke et hvilket som helst kamera heller.

Mens vanlige digitale kamera har noen få megapiksler å rutte med, vil kameraet ombord satelitten Gaia ha hele 1500 megapiksler. Dette tilsvarer en oppløsning på nesten 40.000 ganger 40.000 piksler, eller 1220 vanlige pcskjermer plassert ved siden av hverandre.
Illustrasjon av satelitten GAIA
En illustrasjon av satelitten Gaia (ESA)
Kameraet har til og med fått sitt eget navn, Astro, og er et monstrum sammenlignet med de usle 16 megapkslene til Hubble. Selv NASAs planlagte "Extrasolar Planet Finder" vil "bare" ha 84 megapiksler.

Gaia vil plassere seg i et av Jordas Lagrangepunkter, punkter der gravitasjonskreftene fra Sola og Jorda kansellerer hverandre. Der vil det ta bilder i uovertruffen detalj og farge og vi kan forvente å se 3D filmer der man "flyr" mellom stjernene.

Kameraet vil bestå av 170 separate CCD chipper, hver med en oppløsning på 9 megapiksler. Chippene vil bli festet til en ultratynn plate av silisiumkarbid, et lett metall som vokser og krymper lite i forskjellige temperaturer. Chippene kan også delvis registrere ultrafiolett og infrarødt lys. En vanlig CCD chip kan være over 600 mikrometer tykk. De ekstra lagene med silisium absorberer UV og IR. e2v har utviklet en teknologi der de høvler chippene ned til bare 16 mikrometer.

En ting er å ta bilder med en oppløsning på 40.000 ganger 40.000 piksler. En annen ting er å vise frem bildene i all sin prakt, hvem har 1220 pcskjermer de kan stable ved siden av hverandre? Dette luksusproblemet er enda ikke løst.

Satelitten er forventet å fungrere optimalt i kun 5 år før det blir ødelagt av kosmisk stråling. ESA håper de da har kartlagt omkring 1 milliard stjerner, opp til 10.000 ekstrasolare planeter og 1000 nær-Jorden objekter (kometer og asteroider).
Gaia
(ESA)