Sola og Planetene

Mars under lupen

2004-12-07
Slik har du aldri sett Mars før

Ekstreme nærbilder

Med robotkjøretøyene Spirit og Opportunity fikk vi alle se fantastiske panoramabilder av Mars, men selv om stort er stas er det også godt med smått.

Helt foran på robotkjøretøyene er det en robotarm med diverse instrumenter. Et av disse instrumentene er et Microimager Camera, et kamera som tar ekstreme nærbilder av overflaten til Mars. Kameraet består av et mikroskop koblet til en CCD chip som kan ta bilder med en oppløsningen på 1024x1024 punkter 3cm fra bakken.

Kameraet brukes til å analysere størrelsen og formen på støvkorn i sedimentære steiner for å lete etter spor av vann. Kameraet tar også bilder fra områder der robotkjøretøyet nettopp har kjørt for å lære mer om fremkommeligheten på Mars.

Bildene er i sort/hvitt og ubehandlet.

Media ser ut til å favorisere de store bildene men nærbilder kan være inst like imponerende, bare se her:
Article image
Dette bildet kunne vært tatt på Jorden og gir det et nesten skummel "twilight-zone" aktig inntrykk. Dette er Mars! Bildet er tatt 14. Oktober i år. (NASA)

Article image
Her blir det litt mer eksotisk. Husk at bildene er tatt på omtrent 3 cm avstand. Kanskje de rare formene er et tegn på den lave gravitasjonen på Mars? Bildet er tatt 25. Juni i år. (NASA)
Article image
Man kan bare fantasere om hva dette er. Kanskje er det en stein med mikroskopiske krater etter nedslag av meteoritter på størrelse med sandkorn? Heldigvis for atmosfæren til Jorden vil slike småstein brenne opp før de når overflaten! Bildet er tatt 26. Juli i år. (NASA)
Article image
Dette bildet er fra i dag, 7. Desember 2004, og ble tatt for å undersøke hvor mye støv som fester seg på instrumentene på robotkjøretøyene. (NASA)
Slik ser robotkjøretøyene Spirit og Opportunity ut. Helt foran på roveren ser du skyggen av...
... robotarmen med forskjellige instrumenter blandt annet ...
the Microscopic Imager, mikroskopkameraet som har tatt disse bildene
(NASA)
Vil du ser flere nærbilder kan du gå til arkivet til Spirits mikrokamera. Her finner du bilder sortert etter dato. Bildene er ikke ment å være "presentable" for publikum, mange bilder er derfor uskarpe og uten kommentarer.